Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξαφνιάστηκα από την εξέλιξη της επίσκεψης του κ. Ομπάμα στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, ο λόγος της επίσκεψης του δεν εξυπηρετεί παρά μόνον τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Τουρκικής ηγεσίας ως τοποτηρητή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Όμως η Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να θεσπίσει νόμους που να ευνοούν την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας της χώρας και ύστερα να “ζητήσει” την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια χώρα που δεν κατανοεί την σπουδαιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να βρυχάται ως ξεδοντιασμένος λέων σε μια κοινότητα που σέβεται τα δημοκρατικά ιδεώδη των λαών της.

Και βέβαια, η θερμοκέφαλη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας πρέπει να περιοριστεί στα παραδοσιακά της καθήκοντα και όχι να παρεμβαίνει στις αποφάσεις των κυβερνήσεων των άλλων χωρών.
Ίσως είναι καιρός να καταλάβει πως αυτές οι περίεργες ηγεσίες δεν μπορούν να προτάξουν το γλοιώδες ανάστημα τους στην κουλτούρα που αναβλύζει μέσα από τις λαϊκές παραδόσεις.
Να κατανοήσει πως το ανθρώπινο πνεύμα όχι μόνο δεν φυλακίζεται στα υγρά μπουντρούμια τους, αλλά μέσα από αυτά γιγαντώνεται και γράφει την ιστορία.
Να μάθει επιτέλους πως όταν τα χείλη σφραγίζουν, η σκέψεις ουρλιάζουν.

Όσο για τον φιλειρηνικό πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει πολλά να διορθώσει στο εσωτερικό της χώρας του, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα προς το παρόν δεν χρειάζεται σερίφηδες.
Και στο κάτω-κάτω, ένας ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του, δεν αδιαφορεί για τα φριχτά εγκλήματα πολέμου και τις γενοκτονίες που στο όνομα της ειρήνης έπραξαν οι προγενέστεροι του.

Είναι καιρός η Ευρώπη να διδαχτεί από τα μοιραία λάθη της και να χτίσει ένα μέλλον ενωτικό και δημιουργικό χωρίς εμπάθειες και ταξικές διακρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: