Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, Ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ

Δεν ξέρω τι λέει η κοινή γνώμη για τα έργο της αστυνομίας, εγώ θα σταθώ στις βαθύτερες αιτίες και στην ηθική αυτουργία για τα ατοπήματα κάποιων αστυνομικών.
Αν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες διακρίνονται για τα καλά τους αισθήματα τότε σίγουρα έχουν μερίδιο και οι Έλληνες αστυνομικοί.
Αν θεωρήσουμε π.χ. ότι το σώμα της αστυνομίας αποτελείται από πορωμένους δολοφόνους, τότε ο ελληνικός λαός κινδυνεύει από την ένοπλη εξουσία. Δεν είναι έτσι όμως…
Η αστυνομία ανέκαθεν υπήρξε το εκτελεστικό όργανο της δικαιοσύνης για την τήρηση των νόμων. Ποτέ και καμία απόφαση δικαστηρίου δεν έτυχε ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τις αστυνομικές αρχές και τα όργανα της, οι συλλήψεις και η προσαγωγή των πολιτών στα ελληνικά δικαστήρια προκύπτουν από τις εισαγγελικές εντολές και μόνον. Αυτό βέβαια ισχύει για τις περιπτώσεις που η αστυνομία εκτέλεσε την τυπική εισαγγελική εντολή χωρίς έκτροπα και βία.
Στις περιπτώσεις όμως των συγκρούσεων των αναρχικών με τους αστυνομικούς τα πράγματα διαφέρουν γιατί τα επεισόδια δεν προκλήθηκαν από το άδικο αποτέλεσμα μιας καταδικαστικής απόφασης, αλλά από την ανικανότητα της αστυνομικής ηγεσίας να καταστείλει τις ομάδες των τρομοκρατών κουκουλοφόρων.
Όταν το ακέφαλο κράτος χρησιμοποιεί τον εργαζόμενο αστυνομικό σαν όργανο και όχι σαν προσωπικότητα, τον φέρνει αντιμέτωπο με το ανώνυμο πλήθος και τον καθιστά υπεύθυνο για τα έκτροπα που πλήττουν πότε τους αθώους πολίτες και πότε τους αμήχανους αστυνομικούς.
Τέλος, το κράτος για να αποκαταστήσει την υπόληψη των αστυνομικών θα πρέπει πρώτα να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών χωρίς προκαταλήψεις.
Αυτές οι προκαταλήψεις που διακατέχουν τόσο το κράτος όσο και τους πολίτες, χάραξαν την διαχωριστική γραμμή που θέλει την ελληνική κοινωνία να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου όχι για αυτά που πράττει αλλά για αυτά που σκέπτεται και τους αστυνομικούς στην κοινωνική απομόνωση για την εγκατάλειψη τους απο την αστυνομική ηγεσία.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ηθικός αυτουργός είναι το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: