Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ















Στην σύντομη ιστορία της Αμερικής, τα ιδανικά και τα οράματα των Αμερικανών καλλιεργήθηκαν με την υπόσχεση της υλοποίησης για την παγκόσμια κυριαρχία στον πλανήτη. Είναι τόσο προβλέψιμη η εξωτερική πολιτική τους που παρακολουθώντας τις Χολιγουντιανές ταινίες τους και μόνο, μπορεί κανείς να ξέρει την επόμενη εισβολή τους σε χώρες δυσανάλογες με το μέγεθος τους.
Σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες, έχουμε ακούσει τις μαγικές φράσεις I have a dream ή American dream, ατάκες που διεγείρουν τους διακαείς πόθους των αμερικανών για μία ευλογημένη χώρα όπου ο καθένας θα απολάμβανε την θέση του στον επίγειο παράδεισο που τους όφειλε ο παντοδύναμος Θεός.

Ο όρος American dream πρωτοχρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό συγγραφέα και ιστορικό James Adams Truslow στο βιβλίο του «Το έπος της Αμερικής», το οποίο γράφηκε το 1931 και δηλώνει:
"Το αμερικανικό όνειρο είναι" το όνειρο της ζωής της γης η οποία θα πρέπει να είναι καλύτερη και πιο πλούσια και πληρέστερη για όλους, με κάθε ευκαιρία σύμφωνα με την ικανότητα ή το επίτευγμα. Είναι ένα δύσκολο για το Ευρωπαϊκό όνειρο ανώτερης τάξης να ερμηνεύσει επαρκώς , και πάρα πολλοί από μας τους εαυτούς μας έχουν αυξηθεί κουρασμένος και κακόπιστος του. Δεν είναι ένα όνειρο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των υψηλών μισθών απλώς, αλλά το όνειρο της κοινωνικής τάξης στην οποία κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχουν στο μέγιστο ύψος των οποίων είναι εκ φύσεως σε θέση, και να αναγνωρίζονται από τους άλλους για το τι είναι, ανεξάρτητα από το τυχαίο συνθήκες γέννησης ή θέση. "

Το 1963 διασκευάστηκε από τον Martin Luther King, Jr με την φιλολογική ρήση "Έχω ένα όνειρο" για να περάσει στην συνέχεια από στόμα σε στόμα στην συνείδηση του Αμερικανικού λαού.

Όπως και νάχει ελπίζω ότι το Αμερικανικό όνειρο που δεν περιλαμβάνει τον όρο ειρήνη να διασκευαστεί και από τον κ. Ομπάμα γιατί όσο οι Αμερικανοί ονειρεύονται, η γη θα γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: