Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟ ΨΕΜΑ ΣΕ ΨΕΜΑ

ΕλΛηνική κυβέρνηση:

Ως πρός την χρήση του λιμένα του Αστακού για την μεταφόρτωση του πολεμικού υλικού των ΗΠΑ πρός το Ισραήλ, η αρχική δήλωση της υπουργού Εξωτερικών κας. Ντόρας Μπακογιάννη απέκλειε την ύπαρξη τέτοιου ζητήματος, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει πως η συμφωνία είχε γίνει ένα χρόνο πριν, προτού προκύψει η εισβολή στη Γάζα. Παρά την υιοθέτηση της άποψης της κα. Μπακογιάννη και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Αντώναρο, μετά τη δήλωση των αμερικανικών υπηρεσιών πως όντως υφίσταται τέτοιο θέμα αλλά ανεβλήθη μετά το ξέσπασμα της εισβολής, η κα. Μπακογιάννη προέβη σε διορθωτική δήλωση, υποστηρίζοντας πως απλά η υπόθεση τελικά “δεν έδεσε”. Ο κ. Αντώναρος άφησε να εννοηθεί πως η μεταφορά των πυρομαχικών ανεβλήθη μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.

Αμερικανική κυβέρνηση:

The trans-shipment referred to in the December 31 request for proposal via the Greek port of Astakos will not take place. Pentagon spokesman Patrick Ryder confirmed to Reuters news agency on January 12 that this U.S. ammunition shipment has been delayed and that EUCOM is developing an appropriate course of action to deliver the items to the U.S. stockpile in Israel. The Pentagon has no information to provide on timelines or possible routes for obvious reasons of operations security.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Η μεταφορά του φορτίου που αναφέρεται στην προκήρυξη διαγωνισμού της 31ης Δεκεμβρίου μέσω του ελληνικού λιμένα του Αστακού δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς στις 12 Ιανουαρίου ότι η μεταφορά αυτή αναβλήθηκε και οτι η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη εξετάζει τον κατάλληλο τρόπο χειρισμού προκειμένου να παραδώσει τα αντικείμενα του φορτίου στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ. Το Πεντάγωνο δεν ανακοινώνει πληροφορίες σχετικές με το πιθανό δρομολόγιο για προφανείς λόγους επιχειρησιακής ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: